hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

Citation House

Feasibility Study

Location

Worcester

Client

Student Loft Ltd.

Value

£2M

Services
  • - Architecture
  • - Building Services
  • - Structural & Civil Engineering
  • - Landscape Architecture
  • - Project Management
  • - Interior Design

A former headquarters office block, Citation House is a Grade II listed building in the heart of Worcester city centre. Commissioned to initially conduct a feasibility study, One Creative Environments Ltd. (One) was required to test various viability options for the sizeable 16,340 sq.ft site which had been virtually untouched since the 1980s. Once the preferred option had been determined, a thorough feasibility report was conducted.

  • I am delighted with what One have helped us to create. Their vision and design have completely transformed an unused listed building which deserved to be rejuvenated. Well informed and part of the entire journey, I am proud of what has been achieved.

    Mark Stansfeld, Director / Student Loft Ltd

Project Benefits

  • The modernisation of a listed building using a quality design - This allowed a redundant building to be brought back to life whilst creating much needed housing in a prime city centre location.
  • A low carbon future is provided - Through innovative e-bike spaces, electric car charging points and the promotion of biophilic design philosophy.
  • Clever lighting and the creation of internal ‘green’ balcony space - This helped maximise space and allow more natural light to flow through in what was an originally dark internal space.
  • Health and wellbeing benefits - The inclusion of communal facilities, were integral to the design to accommodate today’s modern way of life.

Project Overview

Following various surveys and long term viability research, the client agreed with One’s proposal that a residential focus with mixed usage capacity would be the preferred option for Citation House.  It was also agreed that the quality and splendour of the listed building should be fully exploited and offer aspirational accommodation targeting professional millenial’s who desire convenient city living with a modern twist.

A challenging project due to its historical claim, but also due to having a less attractive large modern extension at the rear, the design comprised a full refurbishment to create 38 affordable dwellings , consisting of a mix of studios, 1 and 2 bed apartments. The attractive Georgian frontage was restored and in addition, two levels added to the rear extension to create a five storey building.

A biophilic design philosophy has driven the design of the façade, balconies and internal spaces which centres around the importance of health and wellbeing in the built environment in urban settings.  The architectural composition for the additional two levels consists of vertical strips of green living wall and timber fins which run the full height of the building, following the strong vertical emphasis of the original rear extension that consisted of repetitive recesses along the brick elevations.  The green living wall is drawn into the deep balcony spaces providing a view of the natural environment for residents.

Community style living was key to the exciting design, with shared courtyard/garden space, reception area, basement cinema room and a gym.  Space is maximised in each sustainable apartment through innovative design; for instance, the creation of deep internal balconies allows the living space to feel more open and airy and ultimately spacious.  Each apartment is provided with a dedicated e-bike/bike space ideal for urban life and promoting health and wellbeing to support today’s current lifestyle trend.

Retention of part of the ground floor in the listed building section for office space also added significant commercial value to the client.  Located centrally and two minutes to the city train station, Citation House offers a prime living and working location.