Alexander Stadium

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

Alexander Stadium

Location

Perry Barr, Birmingham

Client

Birmingham City Council

Value

£10.4m

Services
  • - Landscape Architecture

One Creative Environments Ltd. (One) were commissioned to carry out a Landscape and Visual Impact Assessment (LVIA) to assess the landscape and visual effects of the proposed improvements to Alexander Stadium.
The LVIA supported a full application, submitted by Turley Associates on behalf of Birmingham Council, for a new back straight spectator stand to provide permanent seating for five thousand people.

Alexander Stadium
Alexander Stadium
Alexander Stadium

Project Benefits

  • Highly skilled in Landscape and Visual Impact Assessments - The LVIA identified that with the mitigation measures employed as an integral part of the development, they would bring significant beneficial effects to both the landscape character and visual amenity of the local area.
  • Reliable advice and information to enable informed decisions to be made - The zone of visual influence within this heavily industrial and urban environment is very small, due to the nature of the topography and the significant screening elements of woodland/trees, housing and large industrial buildings and warehouses.
  • Collaborative working with all parties ensured client satisfaction was achieved.

Project Overview

The landscape and visual issues specifically address the effects of the development on local landscape character, landscape planning designations, trees and woodland, the visual amenity of local residents/footpath users and the visual appearance of the new development. The LVIA identified that the effects of the development were minimal and the only area/receptor experiencing a moderate effect was constrained to Perry Reservoir immediately adjacent to the site.

The LVIA also identified that the effects on the wider landscape were either low or negligible since there are very few long distance views towards the site. The limited views identified would only have a partial upper view of the stand in the context of an already visually disturbed urban environment, with numerous built elements interrupting the skyline.