Hanley Health and Wellbeing Centre

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

Hanley Health and Wellbeing Centre

Refurbishment

Location

Stoke-on-Trent

Client

NHS Stoke-on-Trent

Value

£1.1M

Services
  • - Architecture
  • - Civil & Structural Engineering
  • - Interior Design
  • - Building Services

Commissioned by NHS Stoke on Trent, Hanley Health and Wellbeing Centre was the result of an ambitious refurbishment project to deliver a much needed new GP practice and equitable access centre in a busy shopping centre in a high street location – all within a tight timescale and budget.

  • This new scheme required a whole new approach. The intelligent design and careful organisation meant that the job was completed with very low stress levels and the result was absolutely fantastic.

    Michelle Urwin, Senior Project Manager (LIFT) – Premises Development Team / NHS Stoke-on-Trent

Project Benefits

  • Increased speed of delivery – By working closely with service providers and users, a robust brief for the interior design scheme was decided within a month.
  • Greater flexibility of space – Architecture, structures and interiors worked together to maximise the space, incorporating information zones into patient waiting areas and using acoustic wall panels to enable an open plan layout without comprising patient privacy.
  • Reduced cost – The multi-disciplinary nature of the team enabled structural aspects, such as removal of the internal wall and the use of glazing to open up the building frontage, to be costed into the design from the outset, therefore minimising risk.

Project Overview

The design brief was to transform a 100-year-old derelict building into a bustling, modern inner city healthcare facility, offering improved access to medical advice and social care services.

The refurbishment created a welcoming, modern space to encourage take-up of the new walk-in facility, while incorporating a ‘shop-front’ exterior to enable the centre to sit comfortably within its high street location.  The vibrant, red interior design scheme creates a less clinical feel for patients, with the building’s flexible layout accommodating a wide range of health and social care services, including GP and nurse treatment, physiotherapy, counselling, healthcare and phlebotomy.