Stanfield Nursing Home

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

Stanfield Nursing Home

Extension and alterations

Location

Rushwick, Worcestershire

Client

Stanfield Nursing Home

Value

£558K

Services
  • - Architecture
  • - Building Services
  • - Civil & Structural Engineering
  • - Interior Design
  • - Landscape Architecture

A 16th century grade II listed building and established for over 27 years, the Stanfield Nursing home refurbishment and extension required a sensitive approach to ensure the character remained but provided modern and enhanced facilities to meet dementia friendly and infection control requirements.

  • Working closely from the outset with the team at One, who listened and responded to the specialist requirements of the brief and the need to solve problems, helped ensure that the end product was one of high standard and quality, providing efficiencies in design and use, whilst meeting the ever changing requirements of the home. I am very pleased with the results, which is not only a light, warm and welcoming environment, with visual links to the resident friendly garden, but has also improved the level of care provision for residents and aided the staff who provide it.

    Richard White, Owner / Stanfield Nursing Home

Project Benefits

  • Incorporating traditional and functionality – An oak facade at the front of the new expansion links the outside-in with bespoke joinery continuing to flow throughout. These timber features complement the existing building in its rural setting and provides a traditional homely feel for residents.
  • Designed with Dementia in mind – By observing and working closely with the client, and research gained from University of Stirling, appropriate considerations were applied from the start of the design and throughout; layout, materials used and ease of use and manoeuvrability were paramount inside and out. A dementia friendly garden creates stimulation and is well designed to give familiarity and avoid confusion for residents.
  • A multi-functional ventilation system – Creates a natural vent philosophy in the activity area allowing total flexibility and control. A solar powered and rain sensor velux system provides simple technology providing fresh air and better indoor comfort for patients.

Project Overview

Appointed directly by Stanfield Nursing Home, One worked closely with the owner to provide an evolving design throughout the project life cycle, incorporating a well specified building fabric which offered greater efficiencies for the client. As a multidisciplinary team of architecture, building services, landscaping, interior design and structural and civil engineering, the project benefitted from a fully collaborative approach and close co-ordination of building elements. Costs and risks were also reduced as operational and design aspects are considered from the start.

The planning stage involved intensive detail and a thorough consultation process with all parties to fully respect the listed building status. To ensure the home remained fully operational, it was vital to maintain a close relationship with all parties to allow the project to run effectively with minimal disruption.

The new specialist unit comprised 7 new ensuite bedrooms, ancillary rooms and a large communal activity space. Being interlinked, the new extension had to consider the current surroundings to provide a natural flow between the existing nursing home. Landscape design enhancements were also necessary to complement the expansion and provide an external sensory experience.

By observing and working closely with the client, and research gained from University of Stirling, the design ensured the new facilities and outside area created a more supportive physical environment for people living with dementia.