St Johns House Medical Centre

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

St Johns House Medical Centre

Location

Worcester

Client

St Johns House Medical Centre

Value

£4.5M

Services
  • - Architecture
  • - Landscape Architecture
  • - Masterplanning
  • - Building Services
  • - Interior Design
  • - Civil & Structural Engineering

St Johns House Medical Centre is a two-storey, purpose built medical centre which provides a growing GP practice in Worcester with space to expand its healthcare provision and develop its commitment to teaching and training. The landmark building is located in a prominent location on the A44 entrance to the new University Park scheme – a business, science, health and enterprise park developed by the University of Worcester.

  • St Johns House Medical Centre brings to fruition a shared vision for healthcare and education excellence in Worcester that everyone can be proud of.

    James Lawrence, Director / One Creative Environments Ltd.

Project Benefits

  • Fabric first approach offers long term savings for users – The building design incorporates materials chosen for their thermal performance, reducing the requirement for additional technologies such as air conditioning. While the materials used and construction techniques involved can be more expensive, the lifecycle costs of the development are greatly reduced as the efficient thermal performance delivers long term operational savings.
  • Use of materials reflects the heritage of the area – The main road elevation features a sculptural textured split brick panel and render facade, while the gable ends have been clad with an eye-catching recycled mineral rock panel. These features successfully contrast the use of red and engineered Georgian brick to reflect the heritage of the city.
  • Collaborative working to deliver a fully supported scheme – One worked closely with GPs, staff, patients, community groups, local residents, NHS Worcestershire and the University of Worcester to create a shared vision for the new building. This involved a series of design workshops and consultation sessions to shape the design and resulted in plans for the centre being unanimously approved by Worcester City Council.

Project Overview

St Johns House Surgery had been based for many years in a Listed Georgian building, however the restricted site was unable to accommodate the practice’s ambitions for growth or its plans to provide a more comprehensive healthcare service to its 13,000 patients.  After a prime location was secured at the nearby University Park development, One Creative Environments Ltd. (One) was appointed to design a modern, purpose built scheme which would form an impressive gateway to the wider scheme.

Working as a multidisciplinary design team, One used its in-house expertise in all aspects of the project, from the structure and building services to the interior and landscape design. With affordability in mind, the BREEAM ‘Excellent’ rated building is one of the lowest carbon buildings designed by One.  This was achieved by collaborative working between the architecture and building services teams from the outset.  By carefully considering the building’s orientation and developing a full thermal model, it was possible to design out the need for ‘bolt-on’ technology and reduce the requirement for mechanical heating and ventilation.

The architecture’s clean and contemporary lines reflect the forward looking values of the practice and University Park, while the use of traditional red and Georgian brick provide a subtle reference to the local vernacular.  The interior design includes work from a local artist, bringing Worcester’s charm to the building and making it familiar and welcoming to patients.