St Richard’s Hospice

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

St Richard’s Hospice

Location

Worcester

Client

St Richard's Hospice

Value

£3.8M New Build Project

Services
  • - Architecture
  • - Interior Design

Designed to reflect comfort, calm and dignity, the two-storey hospice provides 24-hour residential care, day care and respite services in a new, purpose-built facility.

  • It's a lovely building that works even better than we'd hoped. On the first occasion one of our day hospice patients was pushed in a wheelchair through the doors she turned round and said: 'You've done it! You've brought the St Richard's atmosphere with you!' That sums up the building for us.

    Mark Jackson OBE, Chief Executive / St Richard's Hospice

Project Benefits

  • Increased accessibility - the purpose built facility allowed space to be configured to include single rooms with full en-suite facilities, rather than multi-bedded units. This courtyard-style design provides a link between the services within the building.
  • Increased flexibility and service adaptability - room layouts have been planned and sized to allow future remodelling, e.g. counselling rooms have been positioned and sized so they can be converted to additional bedrooms to increase bed numbers if future needs change.
  • Balancing functionality and aesthetics - bespoke joinery allows the service infrastructure to remain hidden, e.g. carefully designed oak headboards and bedside tables discreetly conceal medical equipment, such as oxygen cylinders and medical gases.

Project Overview

The challenge for St Richard’s Hospice was to create a modern building that whilst meeting clinical needs, would offer patients a homely and welcoming environment.

By working closely with hospice staff, One Creative Environments Ltd. (One) was able to deliver a building that offered increased service provision, greater flexibility and ensured both privacy and dignity for patients and their relatives. Following a courtyard-style layout, the space has been configured to separate individual and public areas. Single-bedded rooms open out onto private patios to increase fresh air, improve natural light and help to bring the beauty of the landscape to those who can no longer venture out easily.