Pershore Community Hall

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

hello@oneltd.com

Head Office: +44 (0) 1905 362 300   |   London Office: +44 (0) 203 8701 645   |  

Pershore Community Hall

New Build Project

Location

Pershore

Client

Pershore Town Council

Services
  • - Architecture
  • - Landscape Architecture
  • - Civil & Structural Engineering
  • - Building Services
  • - Principal Designer
  • - Project Management

In 2018, Pershore Town Council identified the need for a community facility to bring people together with many groups finding that they could not host their events nearby.
One Creative Environments Ltd.’s (One’s) multidisciplinary team was, therefore, commissioned to design a new, purpose-built community venue that would be an asset for local people.

Pershore Community Hall
Pershore Community Hall
Pershore Community Hall
  • One’s team delivered an attractive and contemporary design for a multi-use community facility that will be an fantastic asset for local people.

    Ann Dobbins, Town Clerk / Pershore Town Council

Project Benefits

  • One’s multidisciplinary approach - Sees a project from every angle with all the disciplines required for a building design project under one roof. The team was, therefore, able to maximise the potential of both the indoor and outdoor spaces of this new purpose-built community facility.
  • Working closely with the client and the community - The team takes consultation seriously and has designed a facility that will meet the needs of local people.
  • Delivering to tight timescales - One worked closely with the client to swiftly deliver the vision with the tender pack and planning submission taking place just three months from the original brief.

Project Overview

This exciting new development will provide modern, up to date and fit for purpose community facilities while also increasing opportunities for additional services for the public.

The single storey building of 345 square metres, which will be located on a site of 4 acres of grassland, includes a large amount of feature glazing at the main entrance area to assist pedestrian wayfinding, flood the interior with natural light and provide attractive local views including those of the chapel.

With planning consent granted in early April 2019, the multi-use facility includes a main hall which will hold up to 200 people. This space can be utilised for a range of events such as weddings, parties, dining occasions, dances and for other group activities such as pilates and exercise/fitness classes. It is also anticipated the hall would be used on occasion for trade fairs, employment seminars, training and opportunities to promote tourism in the area. Other areas include a family history room, kitchen, meeting/changing area, toilets and storage rooms.

The new building is located to the rear of the existing car park. The layout ensures good natural surveillance of the building and public open space to ensure it feels a safe and welcoming environment with a real sense of community.

The green space has been designed to maximise the opportunities for public use and provides space for informal relaxation and enjoyment with open areas of amenity grass framed by low ornamental hedges and swathes of ornamental shrub planting. A wondering route passes through a variety of spaces for recreational activities and natural incidental play for younger members of the community. Seating is also included amongst a planted setting within attractive communal gathering spaces so that the outdoor area can be enjoyed by all.